• darkblurbg

SNELLER BESLUITEN DOOR INTUÏTIE

Gepubliceerd op: 30-09-2022

Ons onderbuikgevoel, krijgt niet altijd de aandacht op de werkvloer, in beleidsvorming of in opleidingen. Ons wordt namelijk aangeleerd: ‘denk na voor je beslist’. Terwijl intuïtie een niet te onderschatte rol speelt in het nemen van beslissingen. 

ERVARING TELT 

Leiders van grote bedrijven vallen vaak terug op hun onderbuikgevoel bij het nemen van belangrijke beslissingen. Niet bij één of twee procent van de leiders, maar bij méér dan 50 procent. Ze snappen dat er onzekere factoren meespelen, maar vertrouwen uiteindelijk toch op hun ervaring. Ze zullen het alleen niet ruiterlijk toegeven.

SNELLER BESLISSEN

Intuïtie is de eigenschap dat je iets aanvoelt zonder erover na te denken, alsof je al weet wat je te wachten staat. Hoe meer ervaring, hoe eerder je vertrouwt op je intuïtie. 

Wat blijkt? Bij het nemen van een snelle beslissing is de eerste optie die bij je opkomt vaak ook de beste. Dus je zou kunnen zeggen, geef mensen in het bedrijfsleven met veel ervaring weinig tijd om een beslissing te nemen.

DENK NIET TEVEEL NA 

Vertrouw daarom vaker op je onderbuikgevoel. In de praktijk blijkt dat mensen die alles weten over een onderwerp niet per definitie een beter besluit nemen dan de mensen die afgaan op hun intuïtie. Het brein maakt eigen cognitieve afwegingen. Daarbij is het snappen van de kern vaak al voldoende. Stop dus met teveel nadenken, het levert je tijd en geld op.

ZELFBEELD

Dat je intuïtie eerder toelaat bij je beslissingen heeft ook te maken met zelfvertrouwen. Met een sterk zelfbeeld doe je eerder een beroep op je intuïtie. Je besluit gemakkelijker en pakt eerder je verantwoordelijkheid op wanneer anderen er maar niet uitkomen.