• darkblurbg

INVOEREN HYBRIDE WERKEN IS EEN KWESTIE VAN VERTROUWEN EN ENERGIEK LEIDERSCHAP

Gepubliceerd op: 08-12-2021

Nu de Omikron coronavariant snel om zich heengrijpt en werkenden dringend worden verzocht om vooral thuis te werken, is hybride werken actueler dan ooit. Het zoeken naar een nieuwe balans op de werkvloer komt daarmee hoog op de agenda.

Thuiswerken is een serieuze aangelegenheid. Van experimenteren toen, naar invoeren nu. De nieuwste prognose is dat de verhouding straks 50% thuiswerken is en 50% op kantoor. Dat klimt fors. Met uitzondering van de mensen die beroepshalve vaak buitenshuis moeten zijn.

KOUDWATERVREES 

Nogal wat werkgevers blijven huiverig om hybride werken echt te omarmen. Deels vanwege onwetenheid, het ontbreken van richtlijnen en het verlies aan fysieke contacten op de werkvloer. Voor de creativiteit bij productontwikkeling bijvoorbeeld. Ook verlies aan controle speelt onmiskenbaar een rol. 

Die vrees is veelal ongegrond. Hybride werken heeft al eerder zijn waarde bewezen. De productie leidt er niet onder en - sterker nog- veel werknemers zijn blij met deze nieuwe manier van werken. Het is zeker wennen voor iedereen, zoeken naar de meest geschikte werkvorm en naar één die ook bij ons past. 

VERTROUWEN 

Hybride werken als succesfactor heeft in mijn opvatting alles van doen met vertrouwen. Het begint met de eigen overtuiging van de werkgever - als leider - dat hybride werken de bestendigheid van het bedrijf versterkt. Dat daarvoor visie nodig is en beleid om het uit te voeren. Beleid waarmee teams en mensen voldoende ruimte krijgen om nieuwe werkvormen te ontdekken en uit te proberen.

Sturen op vertrouwen zorgt ervoor dat scepticisme over wel of niet hybride werken omslaat in enthousiasme. We gaan de uitdaging aan en de meest geschikte werkvorm komt vanzelf wel. Gevolgd door processen en afspraken om het te laten slagen. We staan achter onze beslissing, al doende leert men. Ik noem het energiek leiderschap dat verantwoordelijkheid neemt. Stuurt op vertrouwen.  

NIEUWE BALANS OP DE WERKVLOER

Het kantoor als werkomgeving blijft belangrijk voor de inspiratie, binding en betrokkenheid. Weliswaar anders ingedeeld en met andere functies. Het ontmoeten staat meer centraal dan voorheen. Samen met de gekozen werkvorm die daarbij het beste floreert. Een hybride balans op de werkvloer tussen werken vanuit huis en werken op kantoor. Hoe cool is dat.

Begin dit jaar startte ik met mijn 'concept van vooruitgang'. Een concept waarmee ik van bedrijven geweldige bedrijven wil maken. Hybride werken is een mooi voorbeeld waar energiek leiderschap, teams en mensen en een inspirerende werkomgeving harmonieus bij elkaar komen. Een aantrekkelijk hybride bedrijf waar je graag bij wil horen en werken. Niet onbelangrijk om personeel in tijden van schaarste aan te trekken... en te behouden.  

INTERESSE? 

Invoeren van hybride werken draait om vertrouwen, een kwestie dus ook van energiek leiderschap. Wil je meer weten en hoe ik je daarbij kan helpen? Bel of app mij vrijblijvend op 06 - 55 150 193 of stuur mij een berichtje op fred@alwaysthesun.nl Kijk ook zeker even op mijn site alwaysthesun.nl Leuk als we elkaar gaan spreken.

Fred Zijnstra